Tak když už jsem tady přidám také trochu svou špetku do mlýna

. Letos jsem v Králikách nebyl, takže jsem nestačil zaregistrovat jaké hrůzy se na Horce

dějí. Dle mého názoru to co se tam děje je do nebe volající vyhazování peněz. Nač u vchoďáku budovat nový barák, když by zcela dostačovalo trochu upravit stávající "nudli" po vojácích. Silně mě to připomíná malou domů z Evropských dotací jak pro někoho na radnici, tak i pro pár vyvolených z Brna, jak je ve zdejších končinách zvykem . Nechci do toho nějak šťourat, ale poklud budují, jak se údajně tvrdí nové zázemí pro provozovatele zcela by stačila stávající budova a jestli tam ještě chtějí mít "čekárnu" pro návštěvníky - no tak to je podle mě zcela utopistické tvrzení. Copak si ti pánové myslí, že jim tak bude hodinu co hodinu čekat 50 lidí na začátek prohlídky. Podle mě je to jen megalomanský projek, který se časem všem zůčastněným vymstí a jen pár jedinců se na tom "napakuje". Nedivil bych se, kdyby časem při nějaké kontrole NKU vyplavaly na povrch všelijaké ty provize kamarádům a podobné praktiky a někdo skončí v base. Kolik asi může být skutečný počet platících návštěvníků za rok, aby se vyplatila tak nákladná revitalizece tvrze?
Dle tvrzení zůčastněných to bylo letos cca 16000 kousků a já si myslím, že tento stav je konečný, možná + - 2000 rozdíl. Prostě to co se děje na Horce je šílenost a vyhazování peněz.
Byl jsem na několika tvrzích Maginotovy linie a nikde jsem se s podobným šílenstvím nesetkal. Tak například na tvrzi Hackenberg je pro návštěvníky zbudován jednoduchý stánek u vchoďáku s pokladnou a WC a naproti u parkoviště stánek s občerstvením a pár lavic pod břízkama.
Na Fermontu jen stánek s pokladnou a bufetem a na Schonenbourgu dokonce jen na léto přivážejí obytný přívěs s pokladnou a stálé jsou tam jen WC. Všechny expozice jsou umístěny v sálech tvrze, tudíž není třeba budovat nějaké haly mimo tvrz. To je jen malá ukázka jak to chodí ve světe a to doufám uznáte, (při vší úctě k Horce) že to jsou pravdu mohutné a rozsáhlé 5x větší tvrze s návštěvností cca 200-300 tisíc turistů ročně o které si můžeme na Horce nechat jen zdát.
Pokud by o zprovoznění Horky byl skutečně jen ODBORNÝ zájem stačilo by dle mého názoru zbourat tu hrůzu, která zakrývá vchoďák, zrekostruovat původní baráček a nějaké ty terénní úpravy. Nekomentuji zde další úpravy jednotlivých objektů.
Omlouvám se za slohové cvičení, ale někde se vykecat musím

.