houbyhranicar píše:
Vzhledem k tomu, že mistři světa z Hů to tady čtou, je na místě jim poděkovat za fundovanou odpověď na slušný dotaz, proč jsou na Utrženém rozsocháče, když tam původně byla jen protipěchotní překážka. V odpovědi nechybí arogance, urážky, odkaz na poměřování pindíků a hlavní důvod: "protože my to tak chceme". Autorkou odpovědi je Olga Bečičková a mě by zajímalo, jestli město ví, jak se dobrovolníci starající se o jeho majetek chovají k zájemcům o tuto historickou památku.
Trochu jsem přemýšlel nad - zatím - poslední causou "Hůrka", resp. spíš nad celkovou situací na linii. Ta nikdy nebyla bůhvíjak utěšená, ale dřív fungovala alespoň minimální spolupráce a sdílení výsledků ať už rekonstrukčních prací, tak i bádání v archivech. Dnes chybí platforma, na které by se muzea setkávala, navazovaly se nové kontakty a domlouvala spolupráce. Sdružení pevnostních muzeí odešlo spolu s Alešem, projekt Pevnostních rozhledů vydržel jen chvíli, o opevneni.cz a jejich aroganci snad není třeba mluvit a srazy KVH a KHV už jsou jen vzpomínkou na zašlou slávu.
Co mě ale trápí nejvíc je to, že některé subjekty, zejména na Králicku, se v komunikaci s okolím zaměřily spíše na boj než na komunikaci a konstruktivní dialog. Zakopaly se ve svých pozicích a na jakýkoliv i slušný komentář/dotaz reagují nenávistně a dost šablonovitě. Odpovědi se vždy nesou v duchu osobního napadání, výzvy k doložení co tazatel "udělal pro opevnění", další výzvy "ať přijede pomoc" a vše končí konstatováním, že oni dělají vše nejlépe, bojují za záchranu těch pravých vlasteneckých hodnot před neviditelným a často fiktivním nepřítelem. Myslím, že velkou roli na vzniku této situace mají peníze a jejich dost nehospodárné utrácení nikoliv ve jménu historie, ale ve jménu osobních ambicí.
Jsem dost skeptik a nevěřím, že z aktuálního stavu vede cesta ven.