Pokud jde o kulomety, já sosobně mám zkušenost v realitě pouze z československým univerzálním kulometem vz.59. S tím jsem v armádě cvičil, dělal rozborku a aji ho bohužel čistil

. V armádě se taky dělaly ukázky, ovšem ne pro civilní diváky, ale pro generalitu naši a "spřátelených mocností". : D
Dělali jsme třeba ukázku obrany kolony pro lampasáky z divize. Při obraně nepřítelem přepadené kolony byla pozice střelce z nelafetovaného kulometu vz.59 v kulatém střešním otvoru osmikolové Tatry. Čněl jsem několik metrů nad terénem s výborným výhledem, ovšem krytý i s nabíječem jen blátem zasviněným obyčejným sklem kabiny Tatrovky. Nevím kdo vymyslel tuto úchvatnou taktiku, ale životnost kulometného střelce ve střeše tatrovky v reálu by byla pár sekund.
Jinak mám zkušenosti s kulomety pouze ze simulátoru Iron Front. Rozdíl mezi simulátorem a hrou je snad zřejmý - simulátor co nejvíc napodobuje realitu, včetně fyzických vlastností a fyz. zákonů a balistiky. K německýmu MGéčku - aji ve střetnutí ve virtuálním světě simulátoru s živým protihráčem funguje adrenalin. Pokud se střelec přemisťuje s MGéčkem v rukách a je překvapen nepřítelem s pár metrů, adrenalin zafunguje a ve 3 a půl vteřinách má vystřílený zásobník díky té debilní vysoké kadenci, většinou nablízko trefí kulový i když zalehne a střílí s oporou pokud je to v porostu zastiňujícím výhled, střelba bez opory "od boku" vkleče nebo stoje kvůli výhledu je prakticky nemožná, hlavěň jede okamžitě do nebe díky zpětnýmu rázu:D Jiná situace je s lafetovaným MGéčkem, to je nebezpečný podpůrný prostředek na bojišti, je nabíjen z pásu a ne zásobníkem a obvykle je u něj i velká dotace munice. Ovšem trhač papíru díky svýmu charakteristickýmu zvuku a stopovkám střel na sebe přitáhne okamžitě palbu nepřítele, statický a bez možnosti rychlého přemisťování ho vyřídí minomety nebo samochodka (furt eště mluvím o mé zkušenosti ze simulátoru živí hráči versus živí hráči

). proto říkám zodpovědně, MGéčko nemám rád

Kruci kdo hraje Iron front? Poďte si to rozdat ve virtuálním světě, bude sranda